تعویض مفصل زانو در میانسالی معمولا به دلایلی مثل ساییدگی، شکستگی، آرتروز، پرانتزی بودن پا و آسیبهای ورزشی انجام میشود. در تعویض مفصل زانو، مفصل آسیبدیده با یک پروتز مصنوعی جایگزین میشود. این عمل باعث بهبود توانایی حرکت و کاهش درد میگردد.
ممکن است روزی برسد که به خاطر درد شدید زانو به سختی پلهها را بالا بروید، راه بروید یا حتی بنشینید. اما اینطور نیست که دیگر نتوانید به زندگی خود ادامه دهید. پیشرفتهای اخیر در تکنولوژی، به همراه جراحیهای نوین، به افراد مبتلا به آسیبهای زانو امید تازهای میدهد.
تعویض مفصل زانو در میانسالی یکی از متداولترین و موفقیتآمیزترین عملهای ارتوپدی است که میتواند درد را برطرف و توانایی حرکت را بهبود ببخشد. اما این عمل چگونه انجام میشود؟ در چه سنی مناسب است؟
با ما در این مقاله همراه باشید تا به پاسخ سوالات خود برسید و بتوانید با بهترین متخصص زانو در اصفهان همچون گذشته، فعالیتهای روزانه خود را انجام دهید.
تعویض مفصل زانو در سالمندان
تعویض مفصل زانو یک عمل جراحی رایج در سالمندان برای درمان درد و ناتوانی ناشی از آرتریت زانوست. در میانسالی (۴۰ تا ۶۰ سالگی)، فرسودگی غضروف مفصل و خرابی استخوانهای زانو باعث درد شدید و محدودیت حرکت میشود.
افرادی که با پاگذاشتن به دوران سالمندی ممکن است به علت ضعف حرکتی و درد زانو از انجام فعالیتهای روزمره باز بمانند میتوانند بدون نگرانی و زیر نظر یک دکتر ارتوپد متخصص زانو با استفاده از عمل تعویض زانو، خود را از وابستگی به اطرافیان نجات دهند. در تعویض کامل مفصل زانو، مفصل قدیمی و آسیبدیده برداشته میشود و با یک پروتز مصنوعی فلزی و پلاستیکی جایگزین میشود. این عمل به بیمار اجازه فعالیت و حرکت بهتر را میدهد.
دوره بهبودی معمولاً شامل چند هفته فیزیوتراپی و محدودیتهایی در فعالیتهای سنگین است. اما نتایج بلندمدت خوب بوده و بسته به هر بیمار احتمال دارد ۱۵ تا ۲۰ سال دوام داشته باشد.
پیشنهاد دکتر فرزاد پناهی: نحوه مبارزه با زانو درد در هر مرحله از زندگی
جراحی تعویض مفصل زانو معمولا در میانسالی و سالمندی بیشتر از سنین دیگر رواج دارد و این جراحی ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد:
- ساییدگی
- شکستگی
- آرتروز
- پرانتزی بودن پا
- با وجود همه این موارد و حتی بالابودن سن، باز هم جراح با معاینه کافی و انجام آزمایشات مختلف، برای انجام عمل، بهترین تصمیم را میگیرد.
سن مناسب جراحی زانو
یکی از عوامل مهم در هر عمل جراحی ارتوپدی، فاکتور سن است. عمل تعویض زانو هم ممکن است در هر سنی با توجه به اختلال پیشآمده برای فرد بیمار، با توجه به تشخیص و نظر متخصص ارتوپدی ضرورت پیدا کند؛ اما بهطور کل میانگین سنی بیماران زانو بین 30 تا 80 سال است و طبق آمار، بیشترین میزان رضایت و اثربخشی در سنین 60 سال به بالا بوده است.
پیشنهاد دکتر فرزاد پتاهی: تجربه بیماران تغویض مفصل زانو
اگر فردی در سنین نوجوانی و یا جوانی مجبور به جراحی تعویض مفصل زانو شود باید با پزشکی حرفهای مشورت کند.
ازآنجاییکه مفصل مصنوعی بعد از چند سال استفاده باید تعویض شود بهتر است در میانسالی یا بعد از سن 50 سالگی جراحی تعویض زانو انجام شود اما اگر در سنین جوانی مجبور به انجام چنین عملی شدید، ممکن است اگر شدت آسیبدیدگی شما شدید نباشد عمل جراحی را تا چند سال به تعویق بیندازند اما اگر آسیبدیدگی شدیدی داشته باشید مجبور به جراحی هستید.
پیشنهاد دکتر فرزاد پناهی: عمل تعویض مفصل زانو در جوانی
مدت زمان عمل تعویض مفصل زانو چقدر است؟
اکثر بیماران قبل از این که وارد اتاق عمل شوند از پزشک و جراح خود این سوال را میپرسند که مدت زمان عمل ما چقدر است؟
در پاسخ به بیماران باید گفت که:
مدت زمان عمل تعویض مفصل زانو متغیر است اما معمولا 1 الی 2 ساعت زمان نیاز است و اصلا جای نگرانی نیست!
درمان درد مفصل زانو با لیزر
یکی دیگر از روش های درمان درد مفصل زانو در میانسالی “لیزر” است. اگر به هردلیلی از اتاق عمل و بیهوشی و کارد جراحی ترس دارید، خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی در علم پزشکی، امکان درمان درد زانو و مشکلات ناشی از آسیبهای وارده به زانو با لیزر فراهم آمده است. این روش درمانی فشار کمتری به عصبها وارد میکند. به همینخاطر بیمار درد کمتری را احساس میکند. عمل لیزر بدون خونریزی انجام میشود.
شاید این سوال برای شما بیماران عزیز پیش آید که جراحی زانو با لیزر چگونه انجام میشود؟ و از طرفی کنجکاو باشید صفر تا صد آن را بدانید؛ بنابراین به مطالبی که در ادامه مطرح میکنیم توجه داشته باشید!
درمان مفصل زانو با لیزر بدین شکل است که از لیزر به جای چاقو و لوازم پزشکی دیگر استفاده می شود. از این عمل برای سفت شدن غضروفهای شل شده استفاده می شود.
البته در موارد دیگری هم لیزر اهمیت پیدا میکند که شامل:
- برشدادن مفصل زانو استفاده می شود.
- درمانکردن اختلالات مختلفی مثل التهاب و…
- ترمیم عضو آسیب دیده
اینکه کدام یک از روشهای درمانی برای بیمار استفاده شود بسته به آسیبدیدگی بیمار و تشخیص پزشک جراح زانو انجام میشود.
تعداد جلسات فیزیوتراپی بعد از جراحی زانو
بعد از اتمام عمل جراحی، پزشک جلسات فیزیوتراپی را تجویز میکند. تعداد جلسات با توجه به آسیب دیدگی و جراحتی که ایجاد شده است متفاوت می باشد اما معمولا از 8 تا 10 جلسه تعیین می شود.
حتی به برخی از بیماران ممکن است بعد از این 10 جلسه تعداد جلسات بیشتری را پیشنهاد کنند.
در این جلسات فیزیوتراپی آموزش و انجام حرکات ورزشی که باعث بهبود سریع تر روند نقاهت است، صورت می گیرد.
کلام آخر
انتخاب متخصص مناسب برای انجام هر عمل جراحی، از جمله جراحی تعویض مفصل، بسیار حائز اهمیت است. توصیه می شود حتماً به یک جراح ارتوپد با تجربه در زمینه جراحی های مفصل، به ویژه تعویض مفصل زانو در میانسالی، مراجعه کنید. آمار و رکورد جراح در موفقیت آمیز بودن عمل های قبلی اش، میزان رضایتمندی بیماران، و نیز عضویت در انجمن های تخصصی، شاخص های خوبی برای داوری در مورد توانمندی های جراح هستند.
برای انتخاب بهترین متخصص، الزاماً نیازی به مراجعه به بیمارستان ها و مراکز درمانی نیست، بلکه تمرکز بر یافتن فرد متخصص، باتجربه و توانا مهم است. با مشورت پزشک معالج و جستجوی اطلاعات در اینترنت می توانید بهترین گزینه را پیدا کنید.
دکتر فرزاد پناهی یکی از بهترین متخصص های ارتوپد و جراح زانو در شهر اصفهان است که سال ها تجربه انجام عمل تعویض مفصل زانو در میانسالی را دارد.
سوالات متداول تعویض مفصل زانو در میانسالی
تعویض مفصل زانو در چه سنی مناسب است؟
تعویض مفصل زانو در میانسالی یعنی بین ۴۰ تا ۶۰ سالگی، زمانی که آرتریت و فرسایش غضروف های زانو شروع به ایجاد درد و محدودیت حرکت می کند، توصیه می شود.
بعد از عمل چه انتظاراتی داشته باشیم؟
پس از جراحی درد به مرور از بین می رود و با چند هفته فیزیوتراپی محدودیت حرکتی بهبود می یابد. اما 6 ماه تا 1 سال طول می کشد تا عملکرد مفصل به حالت تقریبا طبیعی برسد. البته حداکثر دامنه حرکتی ظرف 1 تا 2 سال بعد از جراحی به دست می آید.
هزینه تقریبی این عمل چقدر است؟
هزینه تعویض مفصل زانو در میانسالی بستگی به نوع پروتز و بیمارستان دارد، البته بخشی از آن را بیمه پوشش می دهد.
چه عوارض جانبی ای دارد؟
مانند هر عمل جراحی، خطر عفونت، لخته شدن خون، و آسیب به اعصاب و رگ ها وجود دارد اما با رعایت مراقبت های لازم، به طور کلی خطر این عوارض پایین است.