تعداد افرادی که دچار عفونت های بعد از تعویض مفصل زانو می شوند بسیار کم است. یکی از عامل تاثیر گذار بر عفونت هایی که پس از جراحی نمایان می شود، انتخاب پزشک متخصص ارتوپدی است. هر فرد می تواند با انتخاب پزشک حاذق احتمال عفونت زانو را پس از عمل جراحی کاهش دهد. به طور کلی عفونت ها به عنوان یک عارضه جدی شناخته می شوند و باید هر فرد قبل از عمل اطلاعات کافی در مورد آن ها داشته باشد. در ادامه همراه ما باشید تا با نکات مورد نیاز برای محافظت از زانو پس از عمل جراحی آشنا شوید.
انواع عفونت های بعد از جراحی زانو
به طور کلی عفونت هایی که پس از جراحی زانو برای بیماران مشکل ساز می شوند، شامل دو نوع هستند. عفونت سطحی و عفونت عمیق زانو.
پس از جراحی و تعویض مفصل زانو ممکن است جای جراحی دچار عفونت شود. این نوع عفونت در میان پزشکان به عنوان عفونت سطحی و خفیف شناخته می شود. این نوع عفونت معمولا بعد از جراحی و پس از بازگشت بیمار به منزل در طی مدت کوتاهی نمایان می شود. درمان این نوع عفونت ساده است و باید به آن اهمیت داده شود. در صورت بی توجهی و عدم درمان آن، امکان بروز عفونت های ماژور وجود دارد.
نوع دیگر عفونت ها پس از جراحی زانو، عفونت عمیق زانو است که به آن ایمپلنت یا پروتز نیز می گویند. این نوع عفونت در میان پزشکان به عنوان عفونت ماژور، دیررس یا با تاخیر شناخته می شود. این نوع عفونت بسیار جدی است و ممکن است هفته ها یا حتی سال ها پس از جراحی رخ دهد. درمان این نوع عفونت می تواند شامل چند مرحله باشد و حتی ممکن است نیازمند عمل جراحی مجدد شود.
دکتر فرزاد پناهی به عنوان متخصص ارتوپد در اصفهان فعالیت می کند و این امکان را برای بیماران فراهم کرده تا بدون هیچ گونه عفونت سطحی و عمیق بتوانند عمل خود را انجام داده و به روزهای شاد و بدون درد گذشته باز گردند.
چه افرادی در معرض عفونت های بعد از جراحی زانو قرار دارند؟
امکان عفونت عمیق زانو برای هر فردی که عمل جراحی تعویض زانو انجام می دهد وجود دارد. اکثر عفونت ها در طی دو سال اول پس از عمل اتفاق می افتد. اما باید بدانید تا زمانی که از مفصل مصنوعی استفاده کنید، در معرض خطر عفونت قرار دارید.
ایمپلنت نیز شما را در معرض عفونت قرار می دهد، زیرا باکتری ها می توانند به این مفصل بچسبند. حتما می دانید که مفصل مصنوعی زانو مانند مفصل طبیعی به سیستم ایمنی بدن پاسخ نمی دهد و همین موضوع موجب می شود زمانی که باکتری بر روی سطح زانوی مصنوعی میچسبد، خود را تکثیر کرده و باعث ایجاد عفونت شود.
علاوه بر این زمانی که هر قسمت از بدن دچار عفونت شود، این عفونت به زانو منتقل می شود.
می توان گفت یکی از شایع ترین روش هایی که موجب می شود باکتری وارد بدن شود، از طریق زخم و جراحت در پوست است. حتی کوچک ترین زخم ها نیز می توانند موجب جذب باکتری شوند
جراحی دندان نیز اغلب موجب ورود باکتری به بدن می شود. برای مثال کشیدن دندان و یا عصب کشی آن، خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
به طور کلی می توان گفت افرادی که عمل جراحی تعویض زانو انجام می دهند، بیشتر از دیگران دچار عفونت خواهد شد. این افراد باید در صورت ابتلا به عفونت به پزشک ارتوپدی خود مراجعه کرده و موضوع را با او در میان بگذارند تا درمان سریع انجام گیرد.
- درماتیت یا پسوریازیس
- مشکلات دندانپزشکی
- دیابت
- اچ آی وی
- لنفوم
- چاقی با BMI بالای ۵۰ سال
- بیماری عروقی محیطی
- بزرگ شدن پروستات که موجب بروز مشکلات ادرار یا عفونت های دستگاه ادراری می شود
- روماتیسم مفصلی
- عفونت های مکرر دستگاه ادراری
علاوه بر موارد فوق، افرادی که دارای ویژگی های زیر هستند، بیش از دیگر افراد در معرض عفونت قرار می گیرند:
- افرادی که سیگار می کشند
- دارای سابقه عفونت مینور یا ماژور
- دارای سابقه جراحی زانو
- مصرف داروهایی که موجب ضعف سیستم ایمنی بدن می شود
بیشتر بخوانید: احتمال عفونت بعد جراحی تعویض مفصل زانو
علائم و نشانه های عفونت پس از جراحی زانو
تورم خفیف در زانو یا قوزک پا، ایجاد قرمزی در اطراف جای برش جراحی زانو، گرمی اطراف جای برش جراحی زانو جز علائم طبیعی است که پس از جراحی تعویض زانو نمایان می شود. در صورتی مشاهده این علائم نیاز نیستند نگران شوید. با گذشت زمان این علائم بهبود می یابد. اما اگر پس از گذشت مدتی علائم به جای بهبودی، دچار وخامت شد، در این صورت می توان گفت دچار عفونت شده اید. همچنین در صورت مشاهده علائم زیر ممکن است دچار عفونت زانو شده باشید:
- احساس درد در هنگام راه رفتن پس از مرحله ای که توسط پزشک مشخص شده
- افزایش درد و خشکی در مفصل مصنوعی زانو
- گرمی، حساسیت و قرمزی در اطراف جای برش جراحی یا زانو
- احساس خستگی
- نشت کردن مایعات خاکستری رنگ و بد بو از جای برش جراحی
- بروز تب بالای 37.8 درجه سانتی گراد (100 درجه فارنهایت)
- لرزش یا تعریق شبانه
راه های پیشگیری از عفونت های بعد از جراحی زانو
دکتر مهدی موید فر فوق تخصص جراحی زانو در طول جراحی اقداماتی را برای کاهش احتمال عفونت انجام خواهد داد. علاوه بر این شما نیز باید با مصرف به موقع دارو و رعایت نکات پس از عمل، به کاهش خطر عفونت بعد از عمل کمک کنید. در ادامه هر یک از مواردی که باید توسط پزشک و بیمار رعایت شود را بیان می کنیم:
استفاده از آنتی بیوتیک های پروفیلاتیک: استفاده از داروهای پیشگیرانه می تواند به کاهش خطر عفونت تعویض مفصل زانو کمک کند.
استفاده از آنتی بیوتیک ها: آنتی بیوتیک ها باید پیش، حین و پس از جراحی زانو تا 24 ساعت مصرف شود.
کوتاه نگاه داشتن زمان عمل: انجام عمل زانو در کوتاه ترین زمان ممکن، باعث کاهش زمان باز بودن زخم و کاهش آسیب پذیر بودن زانو در برابر عفونت خواهد شد. قطعا یک پزشک متخصص با کسب دانش و مهارت می توانند در سریع ترین زمان ممکن عمل را به پایان برساند و نتایج مطلوبی را برای بیمار رقم بزند.
کاهش افراد حاضر در اتاق عمل: محدود شدن تعداد افرادی که در اتاق عمل حضور دارند و همچنین محدود شدن دفعات ورود خروج افراد به اتاق عمل، موجب کاهش باکتری و در نتیجه کاهش عفونت خواهد شد.
استفاده از تجهیزات استریل: در اتاق عمل باید از تجهیزات و مفصل مصنوعی استریل استفاده شود.
غربالگری باکتری در بینی: زمانی که یک شخص در مسیر بینی خود نوع خاصی از باکتری های مضر را داشته باشد، بیش از دیگران در معرض عفونت قرار می گیرد. در برخی از بیمارستانها پیش از عمل جراحی این باکتریها غربال می شود و در صورتی که باکتری مضر یافت شود، به بیمار پمادهای آنتی باکتریال داده میشود تا با مصرف آن از عفونت احتمالی جلوگیری شود. در برخی از مراکز درمانی راه بینی به صورت روزمره پیش از عمل جراحی با موپروسین نظافت می شود.
شستشو با کلروهگزیدین: با استفاده از این ماده پیش از جراحی به کاهش تعداد باکتری مضر روی پوست کمک می شود.
پس از عمل جراحی زانو باید موارد زیر را رعایت کنید تا خطر عفونت زانو کاهش یابد:
- رعایت توصیه های پزشک معالج در نحوه برخورد با زخم و رسیدگی به آن
- رسیدگی به زخم از طریق شستن و پوشاندن بریدگیها
- حفظ بهداشت دهان و دندان زیرا عفونتی که در دهان هر فرد وجود دارد می تواند به مفصل مصنوعی گسترش پیدا کند
دکتر فرزاد پناهی متخصص ارتوپد در اصفهان
دارای فلوشیپ تعویض مفصل زانو
خدمات :
تعویض مفصل زانو
زانوی پرانتزی
آسیب های ورزشی
پیچ خوردگی مچ پا
درمان آرتروز زانو
درمان زانوی ضربدری
آدرس مطب اصفهان: خیابان آمادگاه، ساختمان آزند
روزهای دوشنبه و چهارشنبه عصر
با سلام من ۶۸ ساله هستم لنف ادم دارم و قندم اخرین بار۱۳۰ بود ام آرآی از زانوها گرفتم هردو زانو مینیسکها پاره شده الیاف ها دچار پارگی شدند وزنم زیاد است تهران دکتر ارتوپد گفتند عمل نمیشه کرد امکان عفونت دارد دیگه میترسم سراغ پزشک دیگری برم تنها هستم میترسم عفونت کند و پا قطع کنند لطفا راهنمایی بفرمایید ممنون میشم.