یکی از حساس ترین جراحی ها در زمینه ارتوپد و مفاصل جراحی تعویض مفصل زانو می باشد که باید توسط بهترین جراح زانو در اصفهان صورت گیرد. افرادی که مجبور به انجام این عمل می باشند باید یک سری نکات مهم را رعایت کنند و اگر دارای بیماری های مزمن و خاصی مانند دیابت می باشند باید پزشک خود را مطلع سازند. در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی در رابطه با جراحی تعویض مفصل زانو در بیماران دیابتی در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.
جراحی تعویض مفصل زانو
هیچ عمل جراحی بدون خطر نیست، به خصوص برای بیمارانی که مبتلا به دیابت هستند. با این حال، اگر عمل شما توسط یک پزشک متخصص در زمینه ی زانو و مفاصل انجام شود که فردی ماهر و با تجربه است، احتمال ابتلا به عوارض پس از جراحی آرتروپلاستی کامل مفصل زانو در شما بسیار کمتر خواهد بود.
بیماری دیابت
دیابت یک نوع بیماری مزمن است که با افزایش قند خون مشخص میشود و زمانی رخ میدهد که بدن نمیتواند انسولین کافی (هورمونی که قند خون را تنظیم میکند) تولید کند یا از انسولین تولید شده به درستی استفاده نماید. دو نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع ۱ و نوع ۲. در دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای تولیدکننده انسولین در لوزالمعده حمله میکند که معمولاً در کودکان و نوجوانان تشخیص داده میشود. دیابت نوع ۲ شایعتر است و معمولاً در بزرگسالان رخ میدهد و در این نوع، بدن به انسولین مقاوم میشود یا انسولین کافی تولید نمیکند. دیابت با علائمی مانند تشنگی زیاد، تکرر ادرار، خستگی، تاری دید و کاهش وزن ناخواسته همراه است و اگر کنترل نشود، میتواند عوارض جدی مانند بیماریهای قلبی، مشکلات کلیوی، آسیب به اعصاب و مشکلات بینایی ایجاد کند.
آیا بیماری دیابت می تواند بر جراحی تعویض کامل مفصل زانو تأثیری داشته باشد؟
بسیاری از بیمارانی که نیاز به جراحی تعویض کامل مفصل زانو دارند اغلب از بیماری دیابت نیز رنج می برند. دلیل این امر هم آن است که تقریباً نیمی از 30 میلیون بزرگسالی که مبتلا به دیابت هستند از آرتریت نیز دارند و بسیاری از آن ها ممکن است در نهایت به انجام جراحی تعویض کامل مفصل زانو نیاز داشته باشند. مانند هر عمل جراحی دیگری، جراحی تعویض کامل مفصل زانو یا آرتروپلاستی زانو نیز ممکن است خطرات و عوارضی را برای بیماران دیابتی ایجاد کند. با این حال، تحقیقات زیادی در مورد چگونگی تأثیر بیماری دیابت بر روی نتیجه ی جراحی آرتروپلاستی زانو در حال انجام است.
عوارض بعد از جراحی که ممکن است با دیابت مرتبط باشند
تحقیقی در سال 2009 از دانشگاه دوک و تحقیق دیگری از دانشگاه سیچوان چین در سال 2014 هر دو نشان دادند که افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند با احتمال بیشتری برای داشتن عوارض بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو مواجه هستند. به خصوص زمانی که سطح قند خون این افراد به خوبی کنترل نشده باشد.
بر اساس این تحقیقات، بیماری دیابت خطر بروز عفونت، شل شدن مفصل و شکستگی های اطراف ایمپلنت را در کسانی که جراحی تعویض کامل مفصل زانو انجام داده اند افزایش می دهد. علاوه بر این، مطالعات نشان داده اند که سکته ی مغزی و ترومبوز ورید عمقی، پس از عمل جراحی آرتروپلاستی یا همان عمل تعویض کامل مفصل زانو در بیماران دیابتی (DVT)، از جمله عوارض شایعتری هستند که این بیماران ممکن است به آنها دچار شوند.
از طرفی هم در سال 2013، مجله جراحی استخوان و مفاصل تحقیقی را در مورد بیماران دیابتی و نتایج جراحی تعویض کامل مفصل زانو منتشر کرد. در این تحقیقات پس از بررسی داده های 40000 بیمار، محققان هیچ تفاوتی بین میزان عوارض در بیماران دیابتی و افراد بدون دیابت پیدا نکردند.
این تحقیق همچنین نشان می دهد که برای موفقیت آمیز بودن جراحی آرتروپلاستی زانو، کنترل قند خون ممکن است چندان حیاتی هم نباشد. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که میزان درصد عدم موفقیت در جراحی تعویض کامل مفصل زانوی بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده، نسبت به بیمارانی که قند خونشان به خوبی کنترل شده بود، بیشتر نیست.
علاوه بر این، متخصصان گمان می کنند که چاقی برخی از بیماران دیابتی میتواند حداقل تا حدی در بروز عوارض پس از انجام عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو مؤثر باشد. در واقع بیمارانی که وزن بیشتری دارند احتمال بیشتری دارد که از عفونت،DVT و نتایج جراحی با موفقیت کم رنج ببرند. همچنین چاقی همراه با دیابت میتواند این احتمال بروز عوارض پس از جراحی را افزایش دهد.
مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل زانو در بیماران دیابتی
اگر به بماری دیابت مبتلا هستید، پس از جراحی تعویض مفصل زانو، باید مراقبتهای ویژهای را رعایت کنید. کنترل منظم قند خون ضروری است و ممکن است نیاز به تنظیم مجدد دوز داروهای دیابت داشته باشید. فیزیوتراپی نقش مهمی در روند بهبودی دارد و به تقویت و افزایش انعطافپذیری زانو کمک میکند. برای کاهش درد، میتوانید با تجویز پزشک از داروهای مسکن استفاده کنید.
- رژیم غذایی مناسب شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کمچرب میتواند روند بهبودی را تسریع کند.
- مراقبت از محل زخم جراحی بسیار مهم است؛ باید آن را تمیز و خشک نگه داشت.
- در صورت مشاهده هرگونه علائم عفونت مانند قرمزی، تورم، درد یا ترشحات، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
جمع بندی
واضح است که برای تعیین این که چگونه دیابت و کنترل قند خون می تواند بر نتایج جراحی تعویض مفصل تأثیر بگذارد، لازم است که تحقیقات بیشتری در این رابطه انجام شود. تا زمانی که دانشمندان همه چیز را در این زمینه کشف کنند، بیماران دیابتی و جراحان ارتوپد آنها، باید هنگام برنامه ریزی برای انجام عمل آرتروپلاستی کامل زانو، مراقب این وضعیت باشند و جوانب احتیاط را در نظر بگیرند. میزان التهاب، چه التهاب ناشی از دیابت و چه التهاب بعد از جراحی آرتروپلاستی زانو، باید در نظر گرفته شده و تحت نظر باشد، زیرا افزایش التهاب ممکن است با عوارض دیابت مرتبط باشد.
هیچ عمل جراحی بدون خطر نیست، به خصوص برای بیمارانی که مبتلا به دیابت هستند. با این حال، اگر عمل شما توسط یک پزشک متخصص در زمینه ی زانو و مفاصل انجام شود که فردی ماهر و با تجربه است، احتمال ابتلا به عوارض پس از جراحی آرتروپلاستی کامل مفصل زانو در شما بسیار کمتر خواهد بود.