تعویض مفصل زانو
علت جراحی تعویض مفصل زانو
شایع ترین علت درد مزمن زانو و تعویض مفصل زانو، آرتریت یا تورم مفصل است. انواع مختلف آرتریت عبارتند از:
آرتروز مفصل: آرتروز مفصل یک نوع آرتریت وابسته به سن است که معمولا در افراد بالای 50 سال رخ می دهد اما ممکن است در افراد جوان تر نیز اتفاق بیفتد. در آرتروز مفاصل، غضروف به تدریج از بین می رود و استخوان های بدون غضروف روی هم ساییده می شوند که موجب سفتی و درد شدید زانو می شود.
آرتریت روماتوئید: در این نوع آرتریت، غشای اطراف مفصل ملتهب و ضخیم می شود و باعث از بین رفتن مفصل، درد و سفتی می شود.
آرتریت پس از سانحه: این نوع آرتریت به دنبال آسیب های شدید زانو ایجاد می شود.
جراحی تعویض مفصل زانو
جراحی تعویض مفصل زانو معمولا 2 ساعت طول می کشد. قبل از جراحی بیمار بر اساس نظر تیم بیهوشی، تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی ستون فقرات (اپیدورال) قرار می گیرد.
طی فرایند جراحی، برشی روی زانو ایجاد می شود. ابتدا کشکک زانو برای دسترسی به استخوان های دیگر کنار زده می شود. مفصل زانو و قسمت های آسیب دیده استخوان درشت نی ساق پا و دیستال استخوان ران (فمور) برداشته می شوند و این استخوان ها به دقت برش داده می شوند به طوری که با پروتز جدید زانو منطبق باشند.
اجزای فلزی پروتز به دیستال فمور و پروکسیمال استخوان درشت نی متصل می شوند و از سیمان مخصوصی نیز برای پر کردن محل استفاده می شود.
قبل از اینکه کشکک در سر جای خود قرار گیرد، یک جزء پلاستیکی برای بهتر قرار گرفتن استخوان ها روی هم و ثبات پروتز، در پشت استخوان کشکک قرار می گیرد که در صورت لزوم نیز با سیمان خاصی به استخوان های زیرین متصل می شود.
در نهایت بعد از اطمینان از انعطاف پذیری و خم و راست شدن درست زانو، برش بخیه زده می شود و زانو پانسمان می شود.