آیا تاکنون برای شما هم پیش آمده که زانویتان، هنگام ایستادن و یا راه رفتن، ناگهان خالی کند؟
🔷خالی کردن زانو یکی از علائم بی ثبات شدن زانو است که اغلب در افراد مسن به خصوص آنهایی که از درد زانو و آرتروز زانو هم رنج میبرند دیده میشود. همچنین این عارضه در افرادی که دچار ضعف عضلانی و اختلالات تعادلی هستند نیز دیده میشود.
🦵🏻علل خالی کردن زانو:
1️⃣ پارگی رباطها
2️⃣ پارگی مینیسکها
3️⃣ ناپایداری کشکک زانو
4️⃣ ناصافی و سائیدگی غضروفها
5️⃣ ضعف عضلات اطراف زانو
زانو، مفصلی است که بیش از هر مفصل دیگر، دچار آسیب، سایش و خوردگی میشود، زیرا بخشی از اندام تحتانی بدن است که وزن بدن را تحمل می کند. خالی کردن زانو، یک اتفاق ناخوشایند است که ممکن است بر اثر ضعف زانو و یا ناپایداری در مفصل زانو ایجاد شود که در نتیجه آن، زانو خم میشود. این موضوع باعث ایجاد وقفه در حرکت دادن زانو و راه رفتن فرد میشود. حتی ممکن است فرد هنگام حرکت دادن زانو، دچار درد هم بشود.
دلایل ایجاد این موضوع متفاوت است: ضربه، پارگی مینیسک، عدم ثبات کشکک زانو، آرتریت، آرتروز و آسیب دیدگی رباط زانو هر کدام ممکن است سبب بروز این مشکل شوند.
آرتروز زانو دلیل خالی شدن زانو
🔹 یکی دیگر از دلایل خالی کردن زانو میتواند ابتلا به آرتروز زانو باشد. که در آن غضروف زانو به تدریج از بین میرود.
این عارضه میتواند همراه با درد، چوب شدگی و گرفتگی زانو، تورم و صدا دادن زانو در هنگام خم کردن آن شود.
برای تشخیص علت اصلی خالی کردن زانو باید به پزشک متخصص زانو مراجعه کنید.
❇️دکتر فرزاد پناهی متخصص زانو و جراح استخوان و مفاصل❇️
🔹بیماری استئو آرتروز زانو، رسوب کلسیم اطراف مفصل
🔹در رفتگی و شلی کشکک زانو و در آخر آسیب به رباط های زانو بخصوص رباط صلیبی قدامی.
🔹مشکلات مادرزادی (در برخی افراد شلی کشکک پدیدهای کاملا طبیعی بوده و به آناتومی بدن آنها باز میگردد)
ضربات شدید روی زانو
🔹گاهی اوقات نیز به علت ضربه ی شدید بر روی کشکک
آناتومی زانو
زانو، یک مفصل لولایی شکل است که سه استخوان درشت نی، ران و کشکک، در ساختمان آن نقش دارند. این مفصل، بسیار مستعد آسیب دیدن، التهاب و عفونت است. خالی کردن زانو، ممکن است ناشی از یک مشکل کوچک تا مشکلات اساسی و مزمنتر باشد که خود میتواند علامتی برای وجود یک بیماری در مفصل زانو باشد.
تشخیص صحیح و درست این مشکل، نیاز به اطلاع از شرح حال کامل فرد و معاینه فیزیکی توسط پزشک متخصص ارتوپدی یا جراح زانو و در صورت نیاز، عکسبرداری و امآرآی دارد. پزشک ممکن است از شما سؤالاتی مانند اینکه: این مشکل، به چه طریقی ایجاد شده است؟ شدت آسیب وارده به چه اندازهای بوده است؟
آیا سابقه خالی کردن زانو در فرد وجود داشته است یا خیر؟
و سؤالاتی از این دست، تا بتواند تشخیص درست و قطعی و بهترین روش درمان را به شما معرفی کند. آرتروز، تروما و نقرس، سه بیماری هستند که در معاینات اولیه، ممکن است تشخیص داده شوند.
ویدیو دلیل خالی کردن زانو
خالی کردن(ناپایداری) زانو
خالی کردن زانو، مشکلی است که هر فرد در طول زندگی خود ممکن است به آن دچار شود. انجام برخی از فعالیتها و به عبارت بهتر، انجام نادرست برخی از فعالیتها، ممکن است باعث آسیب به زانو و رباطهای پیرامون آن شده و در نتیجه ناپایداری و خالی کردن زانو برای فرد اتفاق بیافتد. آسیب جدید ایجاد شده برای زانو، ممکن است به علت پارگی رباط یا مینیسک باشد و اگر این آسیب، سابقه طولانیتری داشته باشد، تشخیص پزشک ممکن است عفونت و یا بیماری حادتری باشد. این مشکل، به دو صورت ممکن است رخ میدهد: اولیه یا ثانویه.
خالی کردن اولیه زانو:
اگر یکی از رباطهای اطراف زانو که عمدتاً هم رباط صلیبی قدامی زانو است، دچار آسیب یا پارگی شود، مفصل زانو خالی کرده و یا به اصطلاح در میرود که خالی کردن اولیه برای زانو رخ داده است. خالی کردن زانو به این علت، به خودی خود، دردناک نیست، اما بعد از آن ممکن است زانو درد بگیرد یا ورم کند که این ورم کرده، به علت خونریزی درون زانو است. در بعضی از موارد هم، خالی کردن زانو میتواند ناشی از جابه جایی مفصل زانو و یا خونریزی داخلی زانو باشد.
این مشکل، از طریق جراحی و درمان پارگی رباط آسیب دیده، برطرف میشود.
پارگی رباط صلیبی افراد جوان خصوصا با علامت خالی کردن زانو حتما نیاز به جراحی خواهد داشت .
این عارضه در صورت عدم درمان صحیح ممکن است منجر به پارگی منیسک و در نهایت اسیب غضروفی و ارتروز شدید زانو بشود که دیگر برای هر گونه اقدانی دیر خواهد بود .
خالی کردن ثانویه زانو:
این مشکل به دلیل اتفاقی است که در روند طبیعی کاری زانو رخ میدهد که میتواند دردناک هم باشد. در نتیجه عضلات چهار سر ران، برای کاهش فشار وارده به مفصل دردناک، شل میشوند و همین مسئله، باعث خالی کردن زانو میشود. وجود جسم آزاد درون زانو، پارگی مینیسک زانو یا آرتریت میتواند باعث خالی کردن ثانویه زانو شود.
در مواردی نیز، حرکت کردن کشکک زانو و جابه جایی آن، علت خالی کردن زانو میباشد. استخوانها، وظیفه نگهداری کشکک زانو در سر جای خود را بر عهده دارند که ممکن است عضلات ران نیز برای انجام این مهم، به کمک استخوانها بیایند.
تشخیص اولیه یا ثانویه بودن خالی کردن زانو، به عهده پزشک متخصص و بررسی سوابق بیمار و معاینه وی، امکانپذیر است که به پیدا کردن بهترین روش درمانی برای بهبود حال بیمار میانجامد.
علت خالی شدن زانو
- ضربه شدید: که منجر به شکستگی یا آسیب به رباطهای اطراف زانو شود. در اطراف زانو، 4 رباط اصلی وجود دارد: رباط صلیبی قدامی(جلویی)، رباط صلیبی خلفی(پشتی) و دو رباط جانبی. رباطهای جانبی مانع از خم شدن زانو به چپ و راست میشوند. رباط صلیبی قدامی، استخوان درشت نی در مرکز زانو را به استخوان ران وصل کرده و مانع از چرخش زانو به جلو میشود. رباط صلیبی خلفی، این استخوان را از پشت به استخوان ران متصل کرده و از لغزش زانو به عقب جلوگیری میکند.
- پیچخوردگی در مفصل زانو: که باعث ایجاد کشیدگی بیش از حد در رباط یا عضلات اطراف زانو میشود. این موضوع در ادامه میتواند منجر به عدم انعطافپذیری، دردناک شدن زانو و در نهایت، مشکل در حرکت و راه رفتن فرد باشد. این موضوع نیز یکی از عللی است که میتواند منجر به خالی کردن زانو و از دست رفتن تعادل و زمین خوردن فرد شود.
- آسیب وارد شده به مینیسک زانو: که منجر به پارگی مینیسک و خالی کردن زانو میشود. مینیسک، دو بخش غضروف شکل در زانو هستند که وظیفه دفع و کاهش ضربات وارد شده به زانو را بر عهده دارند. پارگی مینیسک در هنگام پایین رفتن از پله، نمود بیشتری پیدا میکند. پارگی غضروف مینیسک، به این صورت است که غضروف مینیسک، تکه تکه شده و این تکهها در بین استخوانهای زانو گیر میکند و در نتیجه زانو خالی میکند.
- لغزش و ناپایداری کشکک زانو: عامل مهم دیگری در خالی کردن زانو تأثیرگذار است، لغزش کشکک زانو است. اگر بر اثر یک ضربه مستقیم، مانند تصادف، برخوردهای فیزیکی ورزشی و یا حرکت غیرطبیعی پیچشی زانو؛ کشکک از محل اصلی خود که پایینترین قسمت استخوان ران است، خارج شود، این اتفاق رخ میدهد.
- ساییده شدن غضروفهای زانو: در ابتدای مقاله عنوان کردیم که یکی از علل خالی کردن زانو، آرتروز زانو است و این موضوع با افزایش سن، ایجاد میشود. در صورت ابتلای فرد به آرتروز زانو، غضروفها ساییده شده و مینیسک زانو نیز به طور تدریجی تخریب میشود. در نتیجه، عملکرد رباطهای اطراف زانو، تحت تأثیر قرا گرفته، ضعیف میشوند و این موضوع سبب جدا شدن تکههای غضروفها از یکدیگر و در نهایت، خالی کردن زانو میشود. این شرایط ممکن است برای هر دو زانو به صورت یکسان اتفاق بیافتد و یا ممکن است شرایط یک زانو با زانوی دیگر، متفاوت باشد.
- افزایش سن: تحلیل مفاصل هم با افزایش سن، شدت بیبشتری به خود میگیرد. افزایش سن، کمتحرکی و به تبع آن ضعف و سستی عضلات را در پی دارد. ضعف عضلات نیز خود عاملی برای افزایش این مشکل و برهم خوردن تعادل بدن و زمین خوردن را در پی دارد.
- ضعف عضلات زانو: اگر خالی کردن زانو به دلیل آسیب و یا پارگیهایی که برای رباط و مینیسک عنوان شد، نباشد، ضعیف بودن عضلات اطراف زانو به خصوص در مواقع پایین آمدن از پله و هنگامی که بیشتر وزن بدن روی یک پاست، هم میتواند سبب خالی کردن زانو شود.
کاهش قدرت عضلات، به مرور ضعفهای بیشتری را به همراه دارد که خود باعث ایجاد درد در عضلات میشود و این درد هم باعث عدم به کارگیری عضلات و در نتیجه ضعیف شدن آنها میشود. این روند، در اکثر مردم دیده میشود که
برای جلوگیری از شدت یافتن و بدتر شدن این روند باید قدرت، سفتی و حالت کشسانی عضلات با انجام تمرینات ورزشی و بهبود سبک زندگی افزایش یابد.
ویدیو پارگی رباط صلیبی جلوی با علامت خالی کردن زانو
روش جدید درمان خالی شدن و آرتروز زانو
بهترین روش دارویی برای آرتروز گرید 1 و 2 که خیلی بیماران ازش راضی بودن تزریق PRP پی آر پی زانو یا جدیدترین روش اگزوزوم می باشد که طی دو الی سه مرحله توسط متخصص ارتوپدی باید انجام شود میتوانید در این مقاله نظرات بیماران تزریق پی آرپی زانو رو مشاهده کنید
معمولا برای افراد 35 الی 50 سال خیلی موثر است و از درد زانو رهایی پیدا میکنند دکتر فرزاد پناهی دارای 11 سال سابقه تزریق PRP زانو در اصفهان می باشد.
درمان خالی کردن زانو
درمانهای رایج و شناخته شده برای برطرف کردن این مشکل، بستگی به علت ایجاد کننده و حاد یا مزمن بودن آن دارد.
- برای تورم و درد ساده زانو و در شرایطی که خالی کردن زانو به دلیل پارگی رباط نباشد، که در این مورد نیاز به عمل جراحی است، میتوان از کیسههای یخ، بریس، فیزیوتراپی، ورزشهای مناسب و قرصهای ضد التهاب استفاده کرد، (برای اثرگذاری بهتر درمان، ممکن است چندین روش درمانی در کنار هم توسط پزشک، مورد استفاده قرار بگیرد).
انواع بریس زانو
- در صورت عدم جوابگویی راهحلهای ذکر شده، مرحله بعدی درمان، تخلیه آب زانو به علت خالی کردن زانو وجود دارد که این موضوع ممکن است به دلیل عفونت در زانو به وجود آمده باشد. پس از بررسیهای آزمایشگاهی آب زانو، میتوان آنتیبیوتیکهای وریدی را برای عفونت زانو شروع کرد.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی پس از عمل برای افزایش دامنه حرکتی و توانبخشی به مفصل بیمار، کاهش درد و در نهایت بهبود حرکت فرد، نقش مؤثری را میتواند ایفا کند. در کنار فیزیوتراپی به بیمار تأکید میشود که در حین حرکت دادن مفصل و انجام حرکات ورزشی از بریس زانو، که وظیفه حمایت از مفصل و ارگان حرکتی را دارد، استفاده شود.
- به غیر از فیزیوتراپی، از روشهای درمانی دیگری مانند: پی آرپی، اگزوروم، اوزون درمانی، مگنتتراپی و لیزرتراپی برای کاهش درد میتوان استفاده کرد.
- ورزشهای حرکتی: این ورزشها برای درمان یا پیشگیری از خالی کردن زانو، به افراد توصیه میشود. شرط لازم برای انجام این ورزشها، آهسته انجام شدن و مراقبت کامل از مفصل در حین اجرای آن است.
ورزشهای مناسب برای خالی کردن زانو
- تغییر در سبک زندگی: افراد چاق بیشتر از افراد لاغر، در معرض آسیبهای احتمالی مفصل زانو قرار دارند.
- مصرف مکمل هایی مانند: ویتامین B، C و گلوکزامین ( اسیدآمینه ای که در اجزای سختی مثل ناخن وجود دارد) نیز به افراد و به خصوص سالمندان، برای بهبود وضعیت حرکت مفاصل و کاهش درد توصیه میشود.
- در نهایت و در صورت عدم جوابگویی هیچ یک از این درمانها، روش جراحی و تخلیه مفصل زانو میتواند کمک کننده باشد. البته پس از عمل نیز، مراقبهای پزشکی مانند: فیزیوتراپی، مصرف مکمل و انجام حرکتهای ورزشی به بیمار توصیه میشود.
جمعبندی
مفصل زانو، به عنوان مهمترین عضو در روند حرکتی فرد که بیشترین وزن بدن را نیز تحمل میکند، شناخته میشود. یکی از مشکلات شایعی که ممکن است برای هر فردی در طول زندگی رخ دهد، خالی کردن زانو است. حداقل آسیب وارد شده به زانو باید با جدیت مورد بررسی قرار گیرد تا در آینده، مشکلی برای تحرک و راه رفتن فرد به وجود نیاید. یکی از این مشکلات، خالی کردن زانو است که معمولاً همراه با سست شدن و ضعف زانو همراه است و میتواند موجب از بین رفتن تعادل فرد و زمین خوردن او شود. پس از بررسیهای صورت گرفته برای علت خالی کردن زانو توسط پزشک، برای دستیابی به نتیجه بهتر، باید مناسبترین روش درمانی برای این مشکل انتخاب شود.
دکتر فرزاد پناهی جراح ارتوپد و جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در اصفهان با بیش از 3500 جراحی موفق می باشد