یکی از مشکلاتی که ممکن است در ستون فقرات ایجاد شود، آرتروز است. آرتروز ستون فقرات باعث ایجاد علائم زیادی میشود.
آرتروز کمر و ستون فقرات از مشکلات شایع در بیماران مسن میباشد، اما امکان بروز آن در رده سنیهای متفاوت وجود دارد.
در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این بیماری، علائم و روش درمان آن بپردازیم.
آرتروز ستون فقرات چیست؟
متخصص ارتوپد، دکتر فرزاد پناهی، ستون مهرهی کمر را به چهار بخش تقسیم میکنند. این نواحی شامل ناحیهی گردنی، پشتی- سینهای، کمری و خاجی میباشد که هر قسمت خصوصیات و عملکرد جداگانه و مخصوص به خود را دارد.
هنگامی که غضروف در گردن و میان مهرهها دچار ساییدگی و فرسودگی میشود، آرتروز ستون فقرات ایجاد میشود.
در برخی موارد، آرتروز باعث ایجاد زائدههای استخوانی میشود. این زائدهها بر روی عصبها ستون فقرات تاثیر گذاشته و باعث ضعف و درد در بازوها و پاها خواهد شد.
در برخی از بیماران علت درد شانه ممکن است به دلیل وجود این مشکل باشد.
علائم آرتروز ستون فقرات
این بیماری دارای علائم و نشانههای زیادی است که ما در مقاله به برخی از آنها میپردازیم.
آرتروز در این ناحیه باعث درد در مهرهی گردن و سفتی پشت میشود. اما اگر شدت این بیماری زیاد باشد باعث صدمه به عصب یا نخاع میشود که با کرختی و ضعف در اندامها همراه است. به طور معمول این دردها با دراز کشیدن و استراحت برطرف میشوند.
در برخی موارد، بیماران درد عصب سیاتیک را با آرتروز ستون فقرات اشتباه تلقی میکنند. این مورد توسط پزشک تشخیص داده میشود.
برخی از بیماران مبتلا به دلیل وجود درد در اندامهای بدن، در انجام کارهای روزمره دچار مشکل میشوند.
حال اگر این بیماری پیشرفت کرده، فرد دچار ناتوانی قابل توجه در فعالیتهای مختلف میشود.
افراد مبتلا به آرتروز، علاوه بر تحمل دردهای مختلف، دچار ناراحتیهای روحی و روانی نیز خواهند شد. مثلا اگر فرد بیمار از انجام کارهای روزمره و شخصی خود ناتوان بماند، دچار ناراحتی و درماندگی میشود.
درمان این بیماری
برای درمان بهتر است بیماران در روند درمانی خود مشارکت داشته باشند. مشارکت عمدهی آنها، انتخاب بهترین متخصص ستون فقرات میباشد.
انتخاب پزشک مناسب برای درمان ستون فقرات، باعث کاهش درد و افزایش عملکرد و توانایی بدن خواهد شد. هدف اصلی پزشک، بهرهمندی بیمار از یک زندگی سالم است.
اولین موضوعی که پزشک به آن توجه میکند، میزان اضافه وزن و چاقی بیمار است. بیمار باید وزن خود را تا حد نرمال کاهش دهد. این موضوع در درمان و عوارضی که این بیماری به دنبال دارد، کمک ویژهای میکند.
پس از آن بیمار باید ورزشهایی که توسط پزشک توصیه میشود را انجام دهد. این ورزشها باعث افزایش انعطافپذیری، تقویت قلب، بهبود گردش خون، توانایی انجام فعالیتهای مختلف و … میشود.
ورزشهایی مانند شنا، ایروبیک آبی و پیاده روی در برنامهی بیمار گنجانده میشوند.
بعلاوه عواملی مانند مکمل غذایی، کمپرس سرد و گرم، دارو، تحریک الکتریک عصب از راه پوست و عمل جراحی از درمانهایی است که با توجه به وضعیت بیمار و صلاحدید پزشک، تعیین میشود.