پارگی تاندون دست، از علائم تا روش درمان
پارگی تاندون یکی از آسیب های شایع و دردناک در دست و مچ می باشد که متاسفانه تعداد مبتلایان به آن رو به افزایش است. پارگی تاندون می تواند باعث ایجاد محدودیت حرکتی و ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره شود و عدم درمان به موقع آن منجر به عوارض طولانی مدتی همچون ضعف و از دست دادن عملکرد عضلات دست و مچ می شود.
در این مقاله سعی داریم با مرور جامعی بر آناتومی تاندون ها، انواع پارگی، علل ایجاد، نشانه ها و روش های تشخیص و درمان و همچنین راه های پیشگیری، شما را با این آسیب شایع و راه های مقابله با آن آشنا کنیم. پارگی تاندون اگرچه می تواند بسیار دردناک و ناتوان کننده باشد، اما با آگاهی و درمان صحیح، قابل کنترل و بهبودی کامل است. پس همراه ما باشید تا در ادامه بیشتر در مورد این موضوع مهم بحث و بررسی کنیم.
آناتومی تاندون های دست
تاندون ها بافت های فیبری و محکمی هستند که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند. دست دارای تعداد زیادی تاندون است که هر کدام وظیفه خاصی دارند.
تاندون های انگشتان در کف دست قرار دارند و ماهیچه های خم کننده انگشتان را به استخوان های انگشتان متصل می کنند. تاندون های دراز و نازکی نیز وجود دارند که از مچ تا انگشتان امتداد یافته اند و کار خم و صاف کردن مچ و انگشتان را برعهده دارند.
تاندون های مهم دیگری که در ناحیه مچ و دست قرار دارند عبارتند از: تاندون خم کننده انگشت شست، تاندون دوقلوی کف دست و تاندون خم کننده مچ دست. آسیب به هر یک از این تاندون ها می تواند باعث اختلال در حرکت و عملکرد دست شود.
گاهی ممکن است بر اساس ورزش های سنگین و یا تصادف، تاندون دست شما دچار آسیب شود و شما مجبور به درمان آن باشید، بنابراین آگاهی از آناتومی و کارکرد تاندون های مختلف دست، نقش مهمی در تشخیص صحیح آسیب های تاندونی و انتخاب روش درمان مناسب دارد.
بیشتر بدانید: علت درد مچ دست و پا
انواع پارگی تاندون دست
پارگی تاندون دست انواع مختلفی دارد که بر اساس محل پارگی، شدت و گستردگی آسیب طبقه بندی می شود.
از نظر محل پارگی، شایع ترین تاندون های درگیر، تاندون خم کننده انگشت شست، تاندون دوقلوی کف دست و تاندون خم کننده مچ می باشند.
از لحاظ شدت آسیب نیز، پارگی ها به سه دسته تقسیم می شوند: پارگی کامل که تمام ضخامت تاندون را درگیر می کند، پارگی ناقص که بخشی از تاندون آسیب دیده را درگیر می کند و پارگی سطحی که محدود به لایه های سطحی تاندون است.
از نظر گستردگی نیز پارگی می تواند محدود به یک ناحیه کوچک یا گسترده در طول تاندون باشد.
بنابراین با توجه به محل، شدت و گستردگی پارگی، روند درمان و بازتوانی متفاوت خواهد بود که تشخیص صحیح نوع پارگی از اهمیت بالایی برخوردار است.
علت پارگی تاندون دست
پارگی تاندون دست معمولا به دلایل زیر ایجاد می شود:
- آسیب ها و ضربات مستقیم به دست مثل سقوط روی دست یا ضربه شدید به آن
- فشارهای تکراری بر تاندون ها به دلیل انجام حرکات مکرر مچ و دست در برخی شغل ها
- التهاب و آسیب های مکرر به تاندون ها (تاندونیت)
- پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوانی در سنین بالا
- بیماری های التهابی مفاصل مثل روماتیسم مفصلی
- ناهنجاری های مادرزادی ساختار استخوان و تاندون
- دیابت و اختلالات اندوکرینی
- مصرف برخی داروهای کورتیکواستروئیدی
- کمبود ویتامین C
بنابراین پارگی تاندون می تواند علل متعددی داشته باشد که تشخیص صحیح علت، نقش مهمی در درمان و پیشگیری از عود مجدد دارد.
علائم پارگی تاندون دست چیست؟
پارگی تاندون دست دارای یک سری علائم مشخص است که در صورت مشادهده آنها احتمال دارد که شما دچار کشیدگی تاندون دست شده باشید. توجه گنید برای این امر نیازی نیست که شما تمامی اعلام ذکر شده را داشته باشید. صرفا ممکن است 2 الی 3 مورد از نشانههای زیر نیز خبر از کشیدگی تاندون دست شما را بدهد. رایجترین علائم کشیدگی تاندون دست به شرح زیر است:
• درد شدید هنگام خم کردن انگشت
• زخم در سطح دست
• متورم شدن انگشتان دست
• درد در هنگام لمس کردن
• ناتوانی در حرکت دادن مفصل
تشخیص آسیب و پارگی تاندون
معمولا آسیب دیدگی تاندون انگشتان دست، قابل تشخیص نیست. در صورت وارد شدن ضربه شدید به انگشتان، باید به درد آن توجه و سریعا به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. دکتر فرزاد پناهی پزشک ارتوپد در اصفهان از متخصصین فعال در این حوزه است که با روشهای نوین پزشکی به درمان پارگی تاندون دست میپردازد.
در بسیاری از مواقع، فرد بیمار فکر میکند که درد مختص همان لحظه است. درد مداوم و همچنین ورم انگشتان، جز علائم پارگی تاندون دست میباشد. تاخیر چند روزه در درمان تاندون دست، میتواند نتایج جبران ناپذیری را به بار آورد.
درمان پارگی تاندون دست
درمان کشیدگی تاندون دست با روشهای مختلفی صورت میگیرد. انتخاب روش درمان این بیماری با تشخیص پزشک بوده و بستگی به درجه بیماری و وکشیدگی دارد. در برخی موارد نیازی به جراحی نبوده و با استحرات و نرمشهای مخصوص این کشیدگی از بین میرود. اگر میزان این شکیدگی زیاد باشد به حامتال زیاد پزشک تشخیص خواهد داد که شما نیارمند به جراحی هستید. در ادامه به طور خلاصه تعدادی از اناوع روش درمان پارگی تاندون دست را مشاهده میکنید.
استراحت، در صورتی که آسیب وارد شده کم باشد
درصورتی که آسیب وارده شدید نباشد، پزشک استراحت کردن را تجویز میکند. ممکن است برای بیحرکت نگهداشتن دست از بریس یا آتل استفاده شود. در این حالت نبازی به جراحی و یا مصرف دارو نیست و صرفا با کنترل حرکتهای دست میتوانید این مشکل را رفع کنید
مصرف دارو در هنگام پارگی تاندون دست
برای تسکین درد و علائم بیمار، از داروهای ضدالتهاب و غیراستروئیدی استفاده میشود. استراحت کردن و مصرف این داروها، در کاهش و درمان درد بسیار تاثیرگذار است. ممکن است جهت از بین بردن التهاب دست، کورتون تجویز گردد. در واقع در این شرایط طبق تشخیص پزشک، بیمار باید علاوه بر استراحت، دارو نیز صرف کند. برای بهبودی سریع بهتر است داروهای خود را سر موقع مصرف کنید.
عمل جراحی در صورت پارگی شدید تاندون دست
درمان پارگی تاندون انگشتان، در بسیاری از مواقع عمل جراحی است. جراحی زودتر، نتایج بهتری را به دنبال دارد. در زمان جراحی، پزشک ابتدا دو سر تاندون را کنار هم قرار داده و سپس بخیه میزند. بعد از عمل، دست را در آتل کچی قرار میدهند. رعایت کردن توصیههای پزشک بعد از جراحی تاندون، لازم بوده و روند بهبودی را سریعتر میکند. جراحی تاندون دست جراحی راحت و سبکی بوده و شما نیازی نیست که برای آن استرس و نگرانی داشته باشید.
فیزیوتراپی
یکی از روشهای درمانی مکمل این عارضه فیزیوتراپی ارتوپدی است. معمولا قبل و یا بعد از عمل جراحی، برای فرد بیمار تجویز میگردد. درواقع پس از جراحی پزشک از بیماران درخواست میکند که با انجام ورزشها و توضیههای فیزیوتراپی، روند بهبود خود را تسریعتر کنند.
فیزیوتراپی بعد از جراحی تاندون دست به چه صورت است؟
فیزیوتراپی روشی است که به روند بهبودی و از بین بردن علائم پارگی تاندون دست، سرعت میبخشد. برای بهبودی تاندون نیز همانند آسیبهای شکستگی، از روشهای خاص حرکتی استفاده میشود. مثلا اگر آسیب دیدگی با تورم همراه باشد، دست را بالاتر سطح بدن قرار میدهند. سپس با استفاده از حرکتهای دامنهای و کوتاه، تورم را از بین میبرند.
مرحله بعد، جهت جلوگیری از چسبندگی عضلات، حرکات کششی انجام میشود. در آخرین مرحله، از تمرینات فیزیوتراپی تقویتی، جهت تقویت عضلات بدن و همچنین تکمیل دامنه حرکتی دست استفاده میشود. مدت زمان انجام فیزیوتراپی، به شدت عارضه و شرایط جسمانی فرد بستگی دارد.
اگر آسیب دیدگی در ناحیهی عصب باشد، طول درمان بیشتری لازم است. ماساژ درمانی در کنار فیزیوتراپی، باعث سرعت بخشیدن به روند درمان و بهبودی میشود.
بهترین پزشک برای جراحی تاندون دست در اصفهان
برای این که از جراحی تاندون دست یک نتیجه عالی بگیرید و از شر این بیماری خلاص شوید، علاوه بر موارد گفته شده باید حتما در انتخاب پزشک خود دقت کنید. ممکن است که مشکلات تاندون دست شما بسیار حاد باشد اما با انتخاب بهترین دکتر جراحی تاندون دست در اصفهان، میتوانید در کمتر زما نممکن به بهبودی کامل برسید. قبل از انتخاب پزشک حتما نمونه جراحیهای موفقت آمیز او را بررسی کنید تا بتوانید با خیال آسوده پزشم مربوطه را انتخاب کنید.
دکتر فرزاد پناهی، با بیش از 2500 جراحی موقیت آمیز در حوزه مفاصل، در لیست بهترین پزشک جراح ارتوپدی قرار داشته و شما میتوانید با خیال راحت برای درمان بیماری های خود اقدام کنید. اگر هنوز سوال و یا ابهامی در زمینه جراحی تاندون دست در اصفهان دارید میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان بهرهمند شوید.
آزادسازی تاندوم انگشت بدون درد و خونریزی و بدون مراجعه به بیمارستان
عارضه تنوسینووایتس مچ دست Tenosynovitis
این عارضه دردناک بر تاندونهای شست مچ دست تأثیر میگذارد. افرادی که به تنوسینوویت دکورون مبتلا هستند، معمولا هنگام چرخش مچ دست، یا زمان گرفتن اجسام و مشت کردن انگشتان دست، احساس درد می کنند.
معمولاً تنوسینوویت به دلیل استفاده بیش از حد مزمن از مچ دست در اثر حرکات تکراری روزانه ایجاد می شود
- درد نزدیک انگشت شست
- تورم در نزدیکی انگشت شست
- بی حسی در پشت انگشت شست و اشاره
- سخت بودن حرکت مچ هنگام گرفتن اجسام و حرکت دادن
- احساس «چسبیدن» یا «توقف» انگشت شست هنگام حرکت دادن آن
مراقبت های پس از درمان و بازتوانی پارگی تاندون دست
همانطور که گفتیم پارگی تاندون دست یک آسیب شایع در مچ دست است که معمولاً در اثر فشار یا کشش زیاد به تاندون ها ایجاد می شود. تاندون ها بافت های فیبری هستند که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند. درمان اولیه پارگی تاندون معمولاً شامل استراحت، بالا نگه داشتن و بی حرکت کردن دست، مصرف داروهای ضدالتهاب، و استفاده از بانداژ یا بریس برای ثابت نگه داشتن مچ و کاهش تورم است. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای ترمیم تاندون پاره شده باشد.
پس از درمان اولیه، رعایت مراقبت های لازم پس از درمان بسیار مهم است. این مراقبت ها شامل موارد زیر است:
- انجام منظم تمرینات درمانی و حرکت درمانی تحت نظر فیزیوتراپ برای بازگرداندن کامل دامنه حرکتی و قدرت عضلانی مچ و دست.
- استفاده از بریس یا آتل به منظور حمایت از مچ و پیشگیری از حرکات شدید و آسیب مجدد.
- به تدریج شروع کردن فعالیت های سبک روزمره مثل نوشتن یا آشپزی.
- اجتناب از فعالیت هایی که فشار زیادی به مچ وارد می کند مثل ورزش های سنگین یا بلند کردن اجسام سنگین.
- ماساژ منظم و کشش آرام برای کمک به بهبودی و انعطاف پذیری.
- در صورت لزوم استفاده از داروهای ضدالتهاب و مسکن برای کنترل درد و تورم.
پیگیری منظم با پزشک و فیزیوتراپ برای اطمینان از بهبودی و بازگشت کامل عملکرد دست ضروری است. در صورتی که این نکات مراقبتی را به خوبی رعایت کنید، پس از درمان پارگی تاندون می توانید مانند قبل از دستانتان استفاده کنید.
من دوروزه میرم بدنسازی اللان بالای موچم خیلی درد می کنه علتش چیه
احتمالا بهش فشار آوردید ابتدای بندنسازی درد عضلات عادی
من دوروزه زمین خوردم وکف دستم به شدت دردمیکنه خصوصا وقتی انگشت هام رو خم میکنم عکس هم گرفتم شکستگی ندارن میشه راهنمایی کنیدبایدچکارکنم
سلام من دوماه پیش یه کمد سنگین را از پله ها بردم بالا و ازون روز تاحالا دوماهه هردوتا دستم ضعیف شده و درد میکنه در حدی که کتری اب جوش را به سختا بر میدارم مشکل چیه ؟
سلام خسته نباشید من از درخت با دست راست آویزان شدم .تاندون شانه من آسیب دیده بعد ازMRI دکترم تشخیص داد با ۱۰ جلسه فیزیوتراپی خوب میشه .ولی دستم خوب نشد .الان تا ساق دستم درد می کنه .میشه لطفا راهنماییم کنید؟ممنون میشم.
سلام خسته نباشید من چندروزه دست راستم دردمیکنه از آرنج ب پایین یکم بسختی خم وراستش میکنم ممنون میشم جواب بدین
به فیزیوتراپ مراجعه کنید
سلام دکترجان من دستم حدود یکسال پیش هرشب شنا رفتم بعد در آرنج دستم یکم آسیب دید بعد از اون با آوردن شروع به درد میکرد رفتم دکتر رباط دستت کشیده شده استراحت کن
الان یکسال میگذره. درد نمنکه ولی روان نیست احساس میکنم مثل دست چپم نیست اگه موقع خم کردن بهش فشار بیارم صدای تق میده جناب دکتر بنظرتون پاره شده
سلام دکترجان من دستم حدود یکسال پیش هرشب شنا رفتم بعد در آرنج دستم یکم آسیب دید بعد از اون با خم کردن شروع به درد میکرد رفتم دکتر رباط دستت کشیده شده استراحت کن
الان یکسال میگذره. درد نمنکه ولی روان نیست احساس میکنم مثل دست چپم نیست اگه موقع خم کردن بهش فشار بیارم صدای تق میده جناب دکتر بنظرتون پاره شده
سلام
من توی باشگاه حرکت پشت بازو سنگین زدم یهو دستم خالی کرد و احساس کردم عضله م پاره شد ،چند روز بازوم کبود شد و به مرور کبودیش رفت ،حالا بعد یکماه زور دستم که اسیب دیده تقریبا یک پنجم شده.
حالا باید تمرین کنم یا استراحت؟
سلام ،دکتر من یک ماه پیش یک جسم سبک افتاد روی مچ دستم از داخل و از اون روز به بعد ی چیزی مثل استخوان نوک تیز از مچ دستم مشخصه نه درد داره ن اذیت ولی مشخصه ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام من دیروز خوردم زمین مچ دو دستم درد میکنه زیاد
بعد انگشت هامو میشه خم کنم و دستمم میچرخونم میشه
ولی فشار میاد بهش زیاد درد میکنه
بی حسم شده نمیتونم خوب باهاش کار کنم متل چیه؟؟
سلام اقای دکتر من ۷ سال پیش تاندون مچ دستمو ک پاره شده بود عمل کردم الان یک هفته اس درد میکنه چیزی نمیتونم با دستم بلند کنم میشه راهنماییم کنین
سلام من یک بچه ۳ ساله دارم زمین خورده
دستش آسیب دیده عکس سیاه و سفید گرفتیم چند تا متخصص هم دیدن گفتن چیزی نیست اما با این دست هیچ کار نمیکند خیلی نگرانم گاهی میگه درد میکنه ولی خیلی جلوی دکتر هایی که بردیم چیزی نمیگه لطفا راهنمایی کنید
سلام خسته نباشید من ده روز پیش خوردم زمین وزنم افتاد رو دست راستم باد کرد ولی میتونستم تکون بدم الان بادش خوابیده ولی زیاد ازش استفاده میکنم درد میکنه به نظرتون تاندونش کشیده شده؟
سلام مچ دستم شیشه بریده سمت کف دستم همه انگشتان دست میتونم تکان بدهم ولی شصتم پاین میاد بالا سخت میره درد دارم درقسمت پشت مچم یک گودی به وجود میاد اون گودی درد داره ممکن است تان دوم پاره شده باشد، ،ممنون میشم جواب بدین اقایی دکتر هنوز بخیه نزدم